Saturday, July 25, 2009

Orang Melayu Berkorban (Tetapi Mudah Lupa)

PAKATAN MURNI
Perkara 181 - Kedaulatan Raja-Raja
Perkara 14 - Warganegara
Perkara 153 -Hak Istimewa Melayu
Perkara 3 - Agama Islam
Perkara 152 - BahasaMelayu

DETIK PERPECAHAN MELAYU 1951

AHMAD FUAD CABAR YTM TENGKU ABDUL RAHMAN PUTRA AL-HAJ BAGI JAWATAN YDP UMNO. AHMAD FUAD KALAH 46 UNDI. AHMAD FUAD TUBUH PAS DAN JADI PENGERUSI PENAJA PAS.BELIAU TIDAK MENJADI AHLI PAS MALAH TIDAK MENERUSKAN KEPEMIMPINANNYA DLM PAS SETELAH PAS DIDAFTARKAN!!! KENAPA ??? AHMAD FUAD DIANUGERAH OLEH BRITISH JAWATAN AHLI MAJLIS PERBANDARAN PULAU PINANG KERANA BERJAYA MEMECAH BELAHKAN MELAYU YANG TELAH BERSATU UNTUK MENUNTUT KEMERDEKAAN DARI BRITISH…SIAPA PENGERUSI SELEPAS PAS DIDAFTARKAN??? JAWAPANNYA AHMAD BUSTAMAM IAITU (PENGASAS PERTUBUHAN MELAYU MELAYA). BELIAU JUGA TIDAK PERNAH MENJADI AHLI PAS. SIAPA SELEPAS BUSTAMAM? JAWAPANNYA DR BURHANUDDIN HELMI (AHLI P.K.M.M.). BELIAU MENJADI PEMIMPIN PAS.

SIAPA P.K.M.M. = SEBUAH PERTUBUHAN YANG MENENTANG KEMERDEKAAN TANAH MELAYU PADA TAHUN 1957. PEMIMPIN MEREKA MAHU TANAH MELAYU MERDEKA MELALUI INDONESIA.
TAHUN 1962 -ISU KAFIRKAN UMNO

PUNCA FATWA UMNO KAFIR
ULAMA PAS BERTANYA PEMIMPIN PAS: “... APAKAH BEKERJASAMA DENGAN CINA DAN INDIA INI UNTUK KEAMANAN?”.

JAWAB PEMIMPIN PAS:
“...UMNO NAK JUAL BANGSA DAN NAK JUAL AGAMA BUKAN KERANA KEAMANAN.”

KEPUTUSAN DEWAN ULAMA PAS - 1962 = UMNO KAFIR
KALAU ISU KAFIR INI BERJAYA?
•PADANG JARAK PADANG TERKUKUR AKAN TERJADI PADA TAHUN BERKENAAN.
•KALAU PERTUMPAHAN DARAH BERLAKU PASTI IANYA MELANGGAR SYARAT KEMERDEKAAN YANG DIBERIKAN OLEH BRITISH

APAKAH INI SATU PAKATAN JAHAT ?
TUN RAZAK MENJAWAB "...ANTARA SYARAT KEMERDEKAAN NEGARA KITA YANG DI BERI OLEH BRITISH, SEKIRANYA BERLAKU PERTUMPAHAN DARAH/RUSUHAN KAUM BRITISH AKAN MENARIK BALIK KEMERDEKAAN NEGARA INI”.

SELEPAS TRAGEDI 13 MEI 1969

•PAS INGIN MENYERTAI BN
•PAS MINTA ULAMA PAS MEMBUAT KEPUTUSAN
•ULAMA PAS RAGU DENGAN KEPEMIMPINAN PAS YANG BERUBAH-UBAH FIKIRAN
•MEREKA MAHU BERJUMPA TUN RAZAK DI SERI PERDANA IAITU a)TOK GURU HJ MAT NOR TELIAR, b)TOK GURU HJ MAT NOR SELINSING, c)TOK GURU HJ UMAR DAUD
•SOALAN MEREKA PADA TUN RAZAK: “TUN KENAPA BEKERJASAMA DGN MCA DAN MIC?..“APAKAH KERJASAMA INI UNTUK KEAMANAN DAN ADAKAH IANYA AKAN MERUGIKAN ORANG ISLAM?”

JAWAPAN TUN RAZAK
...“KALAU TIDAK BEKERJASAMA DGN MCA DAN MIC NEGARA AKAN HURU HARA”
...“ORANG MELAYU LEBIH UNTUNG KERANA YG BANYAK MEMBAYAR CUKAI ADALAH BUKAN MELAYU.KITA BUAT JLN LUAR BANDAR,FELDA,MASJID, BIASISWA UNTUK MELAYU DAN BERBAGAI LAGI DENGAN MENGGUNAKAN HASIL CUKAI DARI YG BUKAN ISLAM.”

KEPUTUSAN ULAMA PAS
a) TUN, KAMI AKAN BALIK DAN BERI FATWA PAS BOLEH MASUK BN
b) TUN, KAMI KELUAR DARI PAS DAN MASUK UMNO

1974 MELAYU BERSATU DAN KERAJAAN KUKUH
KESANNYA : a) AHLI PARLIMEN ORANG MELAYU BANYAK. b)PARLIMEN DIPENUHI OLEH ORANG MELAYU. c)SEGALA DASAR UNTUK KEPENTINGAN ORANG MELAYU DILAKSANAKAN TANPA TENTANGAN.
AKHIRNYA :
1978 PAS KELUAR BN DAN MELAYU BERPECAH LAGI. PADA TAHUN 1978 PAS KELUAR BN DAN UMNO TERUS DI KAFIRKAN HINGGA KINI !

3 comments:

Anonymous said...

boleh x sesiapa tulis kenapa PAS keluar drp BN??..nak tahu jugak la..al maklum lah selma ni pun PAS kata UMNO yang tikam belakang..

anakpadang rengas said...

PAS keluar daripada BN atas desakan kepimpimanan tertingginya.Tapi yang jelas adalah kerana ingin menjadikan agama islam itu sebagai umpan untuk menarik orang Melayu untuk menyokong mereke yang kononnya mereka itu adalah parti islam dan Melayu yang sebenarnya.

Bani Tanjong said...

Salam saudara...Melayu memang mudah lupa tentang sejarah dan asal usulnya. Kalau dulu...kita pelik tengok orang putih berseluar dalam @ berbikini di kolam mandi @ pantai, tetapi hari nie Melayu lebih Mat Salleh daripada Mat atau Minah Salleh sendiri. Berambut pacak2 (PUNK), rambut bercolour2, bertindik sini sana dan hidup gaya Omputih mengalahkan Omputeh sebenarnya. Kalau dalam politik dulu kita Melayu bersama dan bersatu tetapi hari nie kalau nak berdamai pantang sekali apatah lagi kalau nak bersatu. Gamaknya tidak lama lagi akan berlaku seperti tragedi Bosnia-Serbia berbunuh2 dgn bangsa sendiri.Entahlahhhh.....